جوشکاری لب به لب (بات فیوژن)

جوشکاری لب به لب (بات فیوژن)

جوشکاری لب به لب که با نام انگلیسی  butt welding  معروف است. یکی از کاربردی ترین روش های جوشکاری و اتصال لوله در جهان می باشد. این روش غالباٌ، برای لوله های پلی پروپیلن و پلی اتیلن مورد استفاده قرار می گیرد.

جوشکاری بات فیوژن به این ترتیب که در ابتدا دو لوله ای که قرار است به یکدیگر متصل گردند به صورت هم زمان حرارت داده می شوند و در فرایند تحت کنترل به یکدیگر فشرده و متصل می شوند. مرحله ی بعدی این دو لوله را سرد می کنند تا یک اتصال دائمی شکل گیرد. چناچه جوشکاری لب به لب به درستی و طبق استاندارد بین المللی انجام گیرد، محل جوش باید قوی تر از لوله ای باشد که جوش در آن انجام گرفته.

اتصالات پلی اتیلنی اکثراٌ به یکی از سه روش جوش لب به لب، جوش الکتروفیوژن، اتصالات پیچی به هم متصل میگردند. انتخاب روش اتصال به امکانات و کاربرد خط لوله بستگی داردکه برای اتصالات گاز از الکتروفیوژن و اتصال پیچی و برای لوله های پلی اتیلن به طور خاص برای خطوط آب و فاضلاب از شیوه لب به لب استفاده می شود. انتخاب درست روش جوش یکی از عوامل تاثیرگذار در جلوگیری از ایجاد نشتی و در پی آن تعمیرات خطوط لوله است.

جوشکاری لب به لب

راه اندازی دستگاه جوش

لازم است بدانیم برای هر جوش لوله ای، دستگاه جوش لب به لب باید برای کار و حرکت یکنواخت مناسب با موادی که قرار است جوش داده شوند تنظیم شود این تنظیمات به ترتیب زیر می باشند:

  • به کاربردن گیره ها یا الحاقات مناسب، برای جلوگیری از حرکت محوری و از اینکه همه لوازم محکم بسته شده اطمینان حاصل کنیم.

  • تیغه های رنده که برای تراشیدن و زاویه دار کردن لوله است باید تیز و محکم به سطح رنده متصل باشد تا رنده در هنگام چرخش لغزشی نداشته باشد.

  • انتخاب دمای مناسب صفحه داغ که نسبت به جنس لوله هایی که قرار است جوش داده شوند لحاظ می شوند. با استفاده از دماسنج دیجیتالی دما در چند نقطه اندازه گیری می گردد. در ما بین عمل جوشکاری لب به لب باید صفحه داغ را با یک کیسه ضد حرارتی پوشاند تا از آن در برار آلودگی سطح محافظت گردد و از اتلاف گرما جوگیری شود.

  • برای نشتی نداشتن باید همه ی شلنگ ها و اتصالات رابررسی کرد. و همه قسمت های متحرک را برای حرکت کار یکنواخت چک کرد.

 
 
 

جوشکاری لب به لب

آماده سازی لوله

قبل از مرحله جوشکاری لب به لب ، آماده سازی صحیح لوله ضروری می باشد. در زمان اندازه گیری لوله، قسمتی از طول لوله را باید برای تراشیدن و ذوب کردن در نظر گرفت تا بعد از جوشکاری طول مناسبی از لوله باقی بماند.

  • قبل از گیر کردن لوله در دستگاه دو سر لوله بررسی شود تا شکل نامنظم ، آسیب یا دانه های برجسته ای وجود نداشته باشد .به هیچ عنوان از لوله های آسیب دیده یا دارای شیار عمیق استفاده نگردد.

  • هر گونه آلودگی روی سطوح بیرونی و داخلی لوله باید با دستمال تمیز گردد.

  • برای هماهنگی بیشتر طرز قرار گرفتن لوله ها به این شکل که مارک چاپ شده روی آن در یک خط و امتداد باشند به این ترتیب شناسایی و دسترسی در روزهای بعدی را آسان تر می نماید.

  • بعد از اطمینان حاصل کردن از قرار گرفتن لوله ها در گیره ها، دو سر لوله را در تماس با ابزار رنده ی چرخشی قرار دهید تا زمانی که تراشه ها از دوسر بریده شوند. این فرآیند باعث صاف شدن و زاویه دار شدن دو سر انتهایی لوله و آماده سازی آن برای جوش لب به لب می شود.

جوشکاری لب به لب

فرآیند جوشکاری لب به لب

اولین مرحله جوشکاری گرمایش است ،باید دوسر لوله ای که قرار است به یکدیگر متصل شوند رابرای مدتی گرم کنید .تا زمانی که با قرار گرفتن روی یک صفحه داغ فشرده می شوند. در مرحله بعدی فشار کم می شود به طوری که قسمت انتهای لوله روی صفحه داغ نگهداری شود در نهایت این کار باعث می شود گرما به درون قسمت های انتهایی لوله راه پیدا کند. در گام بعدی جوشکاری لب به لب ،صفحه داغ برداشته می شود و دوسر لوله به یکدیگر متصل می شوند. در مرحله آخر جوشکاری سرد کردن و خنک کردن محل جوش لوله ها است این مرحله قدری زمان بر است تا اینکه محل جوش لوله سرد شود.

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.