ذرات و جامدات ریز و معلق موجود در سیالات جاری در سیستم های لوله کشی می توانند خسارات فراوانی را به کل سیستم وارد کنند که به این منظور از انواع شیر صافی یا صافی یا استرینر Strainer استفاده می کنند. در این مقاله به بررسی انواع استرینرهای در لوله کشی خواهیم پرداخت.
همچنین نگهداری و تمیز کردن قطعات و لوله ها از رسوبات این جامدات و ناخالصی ها هزینه های بسیار زیادی را برای کارخانه ها و صنایع گوناگون به همراه دارد، که گاهی ممکن است این تمیز کردن ها به موقع انجام نگیرد و یا به دلیل وجود اتفاقی قطعه ای بزرگ به قسمتی از سیستم لوله کشی آسیب جدی وارد شود که تعمیر آن علاوه بر تحمیل هزینه های بالا ممکن است احتیاج به تعویض و بازسازی قسمتی از لوله ها و یا قطعات دیگر را داشته باشد و در نتیجه موجب توقف کار کارخانه برای چندین روز شود. می توانید برای آشنایی با انواع لوله های فولادی مقاله راهنمای خرید لوله را مطالعه کنید.
استرینر چیست؟
متوقف کردن کار به نوبه خود و جدا از هزینه تعمیر، هزینه های ناشی از عقب ماندگی کارکرد را نیز بر دوش صاحبان صنایع گوناگون باقی می گذارد. پس برای جلوگیری از خسارت های جدی که نیاز به تعمیر اساسی دارد و همچنین زیاد کردن فاصله زمانی تمیز کردن سیستم از رسوبات جا مانده در لوله ها، از قطعه ای به نام صافی یا استرینر (Strainer) استفاده می کنند.
صافی یا استرینر یکی از پر کاربرد ترین و ضروری ترین قطعات مورد استفاده در لوله کشی ها به خصوص برای صنایع نفت گاز و پتروشیمی ها و هر پروژه دیگری که جداره های داخلی سیستم به واسطه جریان سیالات شیمیایی خورنده طی گذر زمان جدا شده و به صورت ذرات ریز در سیستم جاری می شوند، است. علاوه بر خوردگی های جداره های داخلی که موجب ایجاد رسوب می گردد، گاهی مواد ناشی از جوشکاری لوله ها که به داخل ریخته شده و یا حتی موارد اتفاقی دیگر نیز ممکن است جامداتی را در لوله ها باقی بگذارد پس بهتر است در اکثر سیستم های لوله کشی از صافی استفاده شود. همانطور که گفته شد وجود جامدات معلق در سیستم ها آسیب های فراوانی به همراه دارد که این آسیب ها برای توربین ها و پمپ ها نسبت به دیگر قطعات جدی تر است. شما میتوانید قیمت استرینر را در بخش فروشگاه فارس استیل ببینید.
انواع صافی ها در لوله کشی
صافی ها دارای دو نوع Y-Type و T-Type هستند؛ که همانند دیگر تجهیزاتی که با حروف انگلیسی نام گذاری می شوند نشان از شباهت ظاهری این دو قطعه با حروف Y و T انگلیسی دارد. اجزای اصلی تشکیل دهنده این قطعه کاربردی عبارتند از؛ بدنه، فلنج برای اتصال، سبد توری و شیر تخلیه. در سیستم هایی که دما و فشار آب پایین باشد از بدنه چدنی و در سیتم هایی که تحت فشار دما و فشار بالای سیالات است از بدنه فولاد کربن و یا فولاد ضد زنگ استفاده می کنند.
استرینر Y-Type
از این نوع صافی بیشتر در سیستم های لوله کشی مایع و گاز و برای لوله های دارای قطر کمتر از 4 اینچ استفاده می شود، که نسبت به صافی T-Type ظرفیت کمتری برای نگهداری گل و لای و رسوبات دارد. بنابرین باید فاصله زمان های تمیزکردن و رسوب زدایی این صافی کمتر باشد و همچنین بهتر است برای تمیز کاری Y-Type از روش فشار بخار استفاده شود. نحوه تمیز کردن صافی بسیار آسان بوده و احتیاجی به باز کردن کامل صافی از فلنج نیست بلکه تنها کافی است درپوش توری را برداشته، توری را خارج کرده و اقدامات لازم جهت تمیز شدن آن را انجام داد.
در رابطه با نحوه قرار گیری صافی Y-Type در سیستم های لوله کشی نیز باید گفت که این صافی توانایی قرار گیری در هر دو حالت افقی و عمودی را دارا است. نکته مهم در رابطه با نصب این نوع اهمیت قرار گیری سبد توری در پایین ترین قسمت است تا بتواند تمام رسوبات را در انتهایی ترین قسمت جمع آوری کند. اگر در لوله کشی های گاز از این صافی استفاده شود باید حتما به صورت افقی نصب گردد و سبد نیز به صورت افقی قرار می گیرد تا از جمع شدن مایعات و در نتیجه خوردگی سبد جلوگیری شود.
استرینر T-Type
همانطور که گفته شد از این نوع برای لوله های با قطر بزرگتر از 4 اینچ استفاده می کنند پس بدیهی است که نسبت به صافی Y-Type از لحاظ انداز نیز بزرگتر باشد. بزرگ تر بودن این صافی امکان ایجاد افت فشار را نیز افزایش می دهد؛ بنابراین بهتر است در لوله کشی های انتقال مایعات از T-Type استفاده شود. مزیت اصلی آن که به صافی سبدی نیز شناخته می شود، امکان جمع آوری و نگهداری بیشتر رسوبات است که فاصله زمان تمیز کاری و تعویض توری را طولانی تر می کند. همچنین بازرسی این قطعه جهت کنترل و یا تعویض نیز بسیار ساده است و با برداشتن درپوش آن امکان دسترسی به توری ایجاد می شود.
صافی سبدی در لوله کشی های افقی مورد استفاده قرار می گیرد و همانطور که گفته شد به دلیل امکان افت فشار بهتر است در لوله کشی مایعات از آن استفاده گردد. نوع دیگر صافی سبدی که بهتر است برای مایعات شیمیایی قوی تر که رسوبات بیشتری را طی جریان در لوله ها تولید می کنند، مورد استفاده قرار می گیرد صافی سبدی دوپلکس نام دارد؛ که شامل دو توری و سبد در مقابل هم و یک شیری انحرافی است. زمانی که سبد اول از رسوبات پر شود جریان به کمک شیر انحرافی به سمت فیلتر دوم هدایت می شود و به این صورت بدون قطع جریان می توان سبد اول را خارج و تخلیه نمود.
admin
26 آوریل 2021 آب وفاضلاباجزا تشکیل دهنده شیر کشوییاستفاده از ابزار دقیق در صنعت نفتانواع ولودستورالعمل نصب صافی چدنیسایت گلاس (Sight Glass)سیستم اسمز معکوس ROشیر آلات صنعتیشیر اطمینان (Pressure Relief Valve)شیر توپیشیر صافیشیر کنترل پمپشیرآلات صنعتی برقیشیرآلات صنعتی دیافراگمی وکاربرد آنهاشیرهای خود کنترلیمشخصات و خصوصیات لوله سیاهمعرفی انواع فلنج هامعرفی انواع لوله انتقال آب و کشاورزینحوه عملکرد شیر فشار شکننحوه عملکرد شیرآلات صنعتی یکطرفهنشیمنگاه و دیسک در شیرآلات صنعتی