خرید شیرآلات کشویی

شیرآلات صنعتی چیست؟

شیرآلات صنعتی دسته‌ای از تجهیزات صنعتی هستند که وظیفه قطع و وصل ، تنظیم و کنترل جریان سیالات را بر عهده دارند. شیرآلات صنعتی معمولا در خطوط لوله کشی استفاده می‌شوند و به طور معمول وظیفه آن‌ها کنترل جریان عبوری از لوله‌ها است.

در صنعت برای تنظیم و کنترل جریان سیالاتی مانند آب،بخار آب ، نفت ، بنزین و سیالات اسیدی از شیرآلات صنعتی استفاده می‌شود.

اولین شیرآلاتی که بشر موفق به اختراع آن شد چیزی است که امروزه آن را به نام آب بند می‌شناسیم ، دریچه ای که با قراردادن یا برداشتن آن در مسیر جریان آب، جریان آب را به حالت‌های باز ، نیمه باز و بسته درمی‌آوردند.

ساختار شیرآلات صنعتی

جدا از انواع شیرآلات صنعتی، تمام شیرها شامل بخش‌های اساسی بدنه،سرپوش و قطعات داخلی می‌شوند.

بدنه: بدنه قالب کلی شیر است که اجزای دیگر شیر را داخل خود جای داده و وظیفه اصلی آن تحمل فشار سیال و ایجاد راه عبوری برای سیال و محافظت از قطعات داخلی است.

درپوش: بونت یا درپوش مکمل بدنه بوده و معمولا به بدنه پیچ می‌شود. وظیفه بونت نگه داشتن قطعات در کنار یکدیگر است.

تریم: اجزای داخلی شیر که در تماس با سیال است تریم نامیده می‌شود که شامل دیسک ، نشیمنگاه و دسته می‌شود.

جنس شیرآلات صنعتی

جنس شیرآلات صنعتی بر اساس کاربرد آن‌ها و نوع سیالی که در آن‌ها قرار می‌گیرد تعیین می‌شوند. مواد به کار رفته در تولید شیرآلات صنعتی باید برای عملکر شیر دما و فشار بالا و برای مقاومت در برابر خوردگی مقاوم باشند. شیرآلات فلزی معمولا فلزی هستند و اکثر آنها از چدن، آهن انعطاف پذیر و فولاد زنگ نزن ساخته می‌شوند.

کاربرد شیرآلات 

عملکرد کلی شیرآلات صنعتی در تنظیم جریان سیالات می‌باشد و هر کجا که از سیالات مختلف استفاده شود،شیرآلات در آن نقش دارند. برای مثال از شیرآلات در صنایع کشاورزی،نفت،گاز و پتروشیمی ، پالایشگاه‌ها و نیروگاه‌ها،صنایع آب و فاضلاب و ساختمان‌ها استفاده می‌شود.

به طور کلی شیرآلات صنعتی بخش جدانشدنی صنایع گوناگون هستند و اختلال در تولید شیرآلات و رساندن آن به صنایع گوناگون باعث ایجاد نقص در بخش عظیمی از منابع کشاورزی ، نفت و گاز و سیستم آب‌های آبرسانی می‌شود.

 

 

انواع شیرآلات صنعتی

شیرآلات بسته به کاربرد آن‌ها انواع مختلفی دارند که هرکدام از آنها وظایف خاصی مانند تنظیم و کنترل جریان ، قطع و وصل جریان ، یکطرفه کردن جریان ، کنترل فشار، تصفیه و انتقال جریان و …را عهده دار هستند.

در ادامه به بررسی هر یک از انواع شیرآلات صنعتی می‌پردازیم.

شیرآلات سوزنی (needle valves) :

نام گذاری شیرآلات سوزنی یا نیدل ولو به علت شکل دیسک و نشیمنگاه این شیرآلات است و وظیفه آن‌ها همانطور که از نامش می‌توان حدس زد کنترل دقیق جریان سیال به خصوص در لوله‌های باریک و ظریف است.

بدنه شیرآلات سوزنی شبیه به شیرهای کروی و به صورتی است که یک استوانه مخروطی شکل هنگام بسته شدن شیر و فرورفتن این مخروط در حفره تعبیه شده مسیر عبور سیال را به صورت تدریچی تنگ‌تر میکند و حجم سیال عبوری را به صورت دقیق کنترل می‌کند.

مزیت این شیرها نسبت به انواع دیگر، دقت بسیار بالا می‌باشد که باعث شده تا از شیرآلات سوزنی در تجهیزات آزمایشگاهی استفاده شود.

شیرآلات سوزنی مک پلاس 

شیرآلات سماوری (plug valves) :

شیرآلات سماوری از شیرآلات قطع و وصل می‌باشد که وظیفه آن‌ها فقط قطع و وصل جریان می‌باشد. این دسته از شیرآلات معمولا زمانی استفاده می‌شود که جریان آب کم باشد و نیاز به قطع سریع جریان وجود داشته‌باشد.

شیرآلات سماوری مقاومتشان در مقابل جریان نسبتا کم است و از دسته شیرآلات ارزان هستند. برای باز و بسته کردن جریان به وسیله این دسته از شیرآلات فقط کافی است دسته آن را نود درجه بچرخانید.

شیرآلات سماوری مک پلاس

شیرآلات کروی (globe valves) :

شیر کروی بر اساس ظاهر بدنه کروی شکل خود نامگذاری شده است. این شیرآلات مسیر عبوری جریان سیال را 180 درجه تغییر می‌دهد . شیرآلات کروی در کنترل فشار و دما سیالات کاربرد دارند و از آنجا که باز بودن شیر باعث فرسایش آن نمی‌شود ، این نوع از شیرآلات نسبت به شیرهای مشابه از نظر کارکرد محبوبیت بیشتری دارند.

سرعت بالا در قطع اتصال و افت فشار بالا از دیگر ویژگی‌های شیر کروی است.

شیرآلات کروی مک پلاس

شیرآلات زاویه‌ای (angle valves) :

کارکرد شیرآلات زاویه‌ای کاملا مشابه شیر کروی است ولی زاویه بین ورودی و خروجی آن برخلاف شیرهای کروی 90 درجه است و افت فشار کمتری نسبت به آن‌ها ایجاد می‌کند.

شیرآلات زاویه ای مک پلاس

شیرآلات پروانه‌ای (butter fly valves) :

شیرآلات پروانه ای یا باترفلای ولو از پرکاربرد ترین شیرآلات صنعتی هستند که وظیفه آن‌ها قطع و وصل جریان با سرعت بالا می‌باشد. این شیرها علارغم ساختار ساده بسیار پرکاربر می‌باشند.

 شیرآلات پروانه‌ای بیشتر در محیط هایی استفاده می شود که میزان فشار سیال در آن محیط کم باشد. شیرهای پروانه ای قادر هستند که در هنگام حرکت و چرخش، میزان سرعت سیال را با کاهش سطح مقطع افزایش دهند. شیرآلات پروانه ای از پرکاربرد ترین شیرآلات در صنایع نفت و گاز و پتروشیمی می‌باشند.

برای خرید شیرآلات پروانه‌ای، اینجا کلیک کنید.

خرید شیرآلات پروانه ای مک پلاس

شیرآلات توپی (ball valves) :

اين دسته از شیرآلات،شیر ضربه اي نيز ناميده مي شوند. این شیرها دارای یک ساچمه کروی هستند که با چرخش خود مسیر عبور جریان را مسدود می‌کند. جریان سیالات در اين نوع شيرها از ميان سوراخ ساچمه كروي عبور مي‌نماید.

کاربرد این شیرآلات عموما در لوله کشی آب سرد و گرم است و برای باز و بسته کردن آن کافی است دسته شیر را 90 درجه بچرخانید.

شیرآلات توپی مک پلاس

شیرآلات کشویی (gate valve) :

شیر کشویی یا گیت ولو ها از سنتی ترین روش برای کنترل جریان سیالات استفاده می‌کنند . در این شیرها با قرار گرفتن دریچه کشویی در مسیر جریان ، جریان قطع و با کنار رفتن دریچه جریان وصل می‌شود.

شیرآلات کشویی عمدتا زمانی مورد استفاده قرار می‌گیرند که بخواهند جریان سیال عبوری را به طور کامل باز و بسته کنند. هنگامی که دریچه کشویی به سمت بالا برود و از مسیر جریان سیال عبوری خارج شود و در نتیجه هیچ مقاومتی در مقابل عبور جریان ندارد ولی اگر کشو سمت پایین رفته‌باشد جریان عبوری به علت تغییر مسیر و برخورد با کشو دچار افت فشار می‌شود.

از مزایا استفاده از شیرآلات کشویی می‌توان به کم بودن افت فشار، دو سویه بودن و از معایب این شیرآلات می‌توان به کم بودن سرعت باز و بسته شدن و تعمیر و نگه داری مشکل آن اشاره کرد.

خرید شیرآلات کشویی مک پلاس   

شیرآلات دیافراگمی (diaphragm valve) :

شیرآلات پرده که با نام شیر دیافراگی هم شناخته می‌شود دارای ساختمان نسبتا ساده است و از یک بدنه با دروازه‌های ورود و خروج ساخته شده است که به وسیله فشار بر پرده دیافراگم قرار داده شده در آن میتوان مانع عبور سیال در دروازه ها شود.

دیافراگم معمولا از جنس لاستیک‌های انعطاف پذیر و مقاوم در برابر خوردگی و فرسایش ساخته شده.

 با حرکت دسته شیر دیافراگم لاستیکی قابل ارتجاع بالا و پایین می‌شود و مجرای عبوری سیال را بزرگ و کوچک می‌کند و در نتیجه مقدار جریان عبوری سیال را کنترل می نماید. پرده دیافراگم اجزای داخل شیر را از محل باز و بسته شدن آن جدا می کند در نتیجه نیازی به وسایل آب بندی ندارد نشت مواد از بیرون شیر می‌تواند نشانه سوراخی پرده باشد که باید تعمیر یا تعویض شود.

کاربرد شیرآلات دیافراگمی عمدتا جهت استفاده در صنایع غذایی و بهداشتی است و در مواردی که سیال عبور کننده از شیر، خاصیت خورندگی داشته باشد مانند اسیدها ، می‌توان از شیرآلات لاستیکی یا رابری دیافراگمی استفاده نمود.

 این شیرآلات در درجه حرارت بالا قابل استفاده نمی‌باشند زیرا ممکن است بر اثر حرارت پرده دیافراگم ذوب شود البته می‌توان دیافراگم را پلاستیک‌های مقاوم در برابر حرارت ساخت ولی مقرون به صرفه نمی باشد.

از مزیت‌های شیرآلات دیافراگمی  این است که به خوبی بسته می‌شوند به گونه‌ای که وقتی شیر در حالت بسته قرار دارد به هیچ وجه امکان عبور سیال از وجود ندارد. از شیر‌های دیافراگمی در فشار ها ودرجه حرارت پایین استفاده می شود .

کاربرد شیرهای دیافراگمی عمدتا زمانی است ، سیال های به کار رفته دارای خاصیت خورندگی یا اسیدی باشند. چون همانطور مه در بالا به آن اشاره کردیم، شیرآلات دیافراگمی با استفاده از یک قطعه لاستیک قابل ارتجاع محتویات داخل شیر را از جریان سیال عبوری جدا می سازد و مانع از برخورد کردن آن‌ها با سیال عبوری می‌گردد.

شیرآلات دیافراگمی به طور کلی به دو دسته weir و straight -way تقسیم میگردد . در نمونه weir برآمدگی‌ای در شیردیافراگمی تعبیه شده که پرده با فشار و چسبیدن به این برآمدگی مانع عبور جریان می‌گردد و در مدل straight-way یا seat type دو پورت  ورودی و خروجی با زاویه 90 درجه نسبت به یکدیگر واقع شده اند و پرده ديافراگم به‌صورت يك شكل گوه اي درآمده است .

از مزایا شیرآلات دیافراگمی می‌توان به استفاده به دو صورت باز و بسته و تنظیمی ، نشتی بسیار پایین از طریق استیم و قابلیت استفاده در سیستم‌های شیمیایی و رادیو اکتیو اشاره کرد.

 شیرآلات دیافراگمی مک پلاس

شیرآلات فشار شکن (pressure reducing valve) :

شير فشار شكن يا شير تنظيم كننده به منظور تنظیم و کاهش فشار خطوط بعد از مخزن‌های پر فشار تعبیه می‌شوند و دارای کاربرد‌های متنوعی هستند . اين شير را مي توان يك وسيله تمام خود كار خواند ، زيرا براي انجام تغييرات و کاهش فشار داراي ساختماني مخصوص است كه اين عمل را بدون انتقال انرژي انجام مي دهد.

فشار شکن ها دارای پیچ مخصوص تنظیم فشار هستند كه به وسيله این پیچ ها می‌توان فشار خروجی شیر را تنظیم کرد..

فشار شکن ها کاربرد وسیعی دارند و به شکل‌های مختلف طراحی و تولید می‌شوند. برای مثال در یک شبکه آبرسانی شهری، ممکن است فشار وارد شده به یک محل بیش از اندازه باشد و به این ترتیب در منازل اثرات نامطلوبی را به همراه خواهد داشت. برای کاهش فشار باید از شیرآلات فشار شکن در مجاورت کنتور آب استفاده شود تا این شیر فشار جریان سیال را کاهش دهد.

شیرآلات تنظیم کننده فشار یا همان فشار شکن ها می‌تواند در مجاورت كنتور آب ساختمان بعد از انشعاب از لوله اصلي آب شهر متصل شوند تا افزایش و تغییرات فشار آب را کنترل کنند.

(pressure reducing valve)

شیرآلات یکطرفه (non return or check valves) :

همانطور که از نامگذاری این شیرآلات مشخص است، شیرهای یکطرفه به سیال عبوری اجازه می دهد که تنها از یک مسیر عبور کند و امکان برگشت آن وجود ندارد.

کارکرد شیرآلات یکطرفه به این صورت می باشد که فشار مایع یا گاز دریچه شیر را بلند می کند و باعث عبور سیال می‌شود و تا وقتی که فشار زیر دریچه بیشتر از فشار روی آن باشد دریچه شیریکطرفه باز می‌ماند و عبور سیال داخل شیر ادامه خواهد داشت ولی اگر به هر علتی فشار روی دریچه بیشتر از فشار زیر آن شود، وزن دریچه و فشار مواد داخلی ای که می‌خواهند برگردند، باعث بسته شدن شیر و جلوگیری از بازگشت سیال داخل آن می شود .

شیرآلات یکطرفه هم در مصارف صنعتی و هم برای مصارف خانگی مورد استفاده قرار می‌گیرند؛ برای مثال در منازل روی ورودی آب را به طرف ساختمان قرار می دهند که در صورت قطع آب مقدار آبی که در وسایل خانگی و داخل لوله ها وجود دارد به لوله اصلی برنگردد یا روی لوله ورودی آب گرمکن ها قرار می دهند که بر اثر قطع آب و یا شکستن لوله در داخل ساختمان آب ذخیره شده در مخزن آب گرمکن خالی نشود.

شیرآلات یک طرفه

شیرآلات اطمینان (safety valve) :

وظیفه این شیرآلات افزایش سطح ایمنی است و به همین علت نیز نام گذاری شده‌اند.

شیرهای اطمینان شیرهایی با مکانیزم فشاری هستند و درصورتی که فشار از مقدار مشخصی بیشتر شود باعث بازشدن دریچه و تخلیه مواد جهت رسیدن به فشار نرمال می‌شود.

 برای مصال دیگ های بخار، کپسول ها و مخازن به طور مستقیم با افزایش فشار مواجه هستند. وظیفه شیرهای اطمینان آن است که در صورت افزایش فشار از حد مجاز، باز شده و فشار موجود در مخزن را کاهش دهد تا سیستم به وضعیت نرمال برسد.

شیر اطمینان

شیرخودکار (control vale) :

شیرآلات خودکار یا شیر کنترل ، عمدتا در سامانه‌های ابزار دقیق استفاده می شود. این نوع از شیرآلات عمدتا دارای یک عملگر هستند که مطابق با دستورات ارسال شده توسط اپراتور از سیستم کنترل مرکزی هم از طریق الکتریکی و هم از طریق پنوماتیکی، مقدار جریان سیال عبوری از مجرای مورد نظر را کنترل می‌کند.

 

 

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.